Home » 10 Most Common Help Desk Problems & How to Solve Them

10 Most Common Help Desk Problems & How to Solve Them

by brianrobert607
IT Help Desk

IT help desks in enormous associations are many times very bustling spots, with staffing and monetary issues that can influence the capacity to manage huge volumes of help demands – which is a significant issue experienced by help work areas.

By knowing the most well-known issues your clients experience you can be ready to set up systems to help the help desk to work in a more smoothed out way. This won’t just work on the productivity of the help desk yet will empower you to accomplish more significant levels of consumer loyalty.

Whenever you’ve been chipping away at your organization’s IT help desk for a considerable length of time you begin to figure out such issues that workers will call up and get some information about.

You might have various inquiries to these ones relying upon what industry you offer help to (for instance your workers might utilize specific programming that produces a ton of calls to the assistance work area) yet as a general rule, these are the most widely recognized help desk issues individuals call to get counsel on:

 

1. They can’t log in.

Whether they’ve failed to remember their secret key or left their covers lock on while attempting to type it, these clients can’t get to the frameworks until the help desk acts the hero.

Solution: Make sure the representative isn’t attempting to enter a secret phrase with covers lock turned on. Likewise, verify whether the secret key has terminated, or the record is suspended because of inertia. Send the representative a secret key reset interface. Different Solutions can include laying out a self-administration secret key reset gateway or embracing secret phrase the board programming in your association.

2. They’ve deleted files they shouldn’t have.

This can frequently be a straightforward fix on the grounds that the client has such a large number of windows and applications running immediately, utilizing an excessive amount of memory.

Solution: Assess the client’s CPU use to decide whether they have such a large number of applications running on the double – particularly if these utilization up a ton of memory. Eliminate any brief documents from the Windows organizer with the client’s authorization and erase any enormous unused projects and records occupying room on their hard circle drive. Likewise, make sure that the client doesn’t have infections or malware on their machine.

 

3. Computer is too slow.

Clients can’t associate with the web or wifi for an assortment of reasons that might require investigating or might be connected with a general, framework wide blackout.

Solution: Determine if a far and wide blackout is being capable across the organization. On the off chance that not, work with the client to investigate why they probably won’t have the option to associate with the web.

4. Internet outages.

Clients can’t associate with the web or wifi for an assortment of reasons that might require investigating or might be connected with a general, framework wide blackout.

Solution: Determine if a far and wide blackout is being capable across the organization. On the off chance that not, work with the client to investigate why they probably won’t have the option to associate with the web.

 

5. Problems with printing.

The thinking behind this can differ from the printer not really being turned on in any case through to issues with how their printer settings are arranged to actual issues with the actual printer, for example, a paper jam.

Solution: Identify the particular issue. Get the client to check the printer is turned on and that the printer is appearing for them to print to. They might have to add a particular organization printer in their settings. For different issues, for example, paper jams, talk them through the guidelines from the producer applicable to the particular machine.

 

6. User has lost access to the shared drive.

There are many motivations behind why this could occur, however it by and large includes the IT help work area planning the organization association so the client has their portion drive access restored.

Solution: Ping the server to see that the client can interface with it. Yet again then you should help them to remap their organization drives so they can get to them.

7. Computer has a virus.

This is anything but an incredible situation and tackling the issue can be very confounded. This machine should be disengaged from your organization promptly so it doesn’t affect the organization all the more broadly

Solution: Immediately have the client eliminate their machine from the organization. The following stages will rely upon the genuine infection that is on the machine and what is expected to eliminate it.

 

8. Keyboard or mouse aren’t working.

This is an issue specifically looked by clients who have remote/battery worked consoles and mice. Sooner or later the batteries will bite the dust, surprising the client.

Solution: Determine assuming the Bluetooth association between the mouse, console and PC is laid out and working. The subsequent stage is to get the client to change batteries.

 

9. Blue screen of death.

The BSOD can mean various things and clients will overreact when they see it and summon the assistance work area straight.

Solution: The Blue Screen of Death showed a framework crash. Frequently the issue is brought about by either the equipment or one of the PC’s drivers. Once in a while all it needs is a fast reboot. On the off chance that this comes up short, you might have to get the client to disengage any superfluous equipment to take out outside causes. Likewise, endeavor to boot the machine in protected mode. Different Solutions incorporate actually looking at the hard drive for terrible areas and introducing any fundamental updates.

10. Computer won’t start.

Again there can be a scope of explanations behind this from the PC not being connected, the battery is level through to the hard drive being broken.

Solution: Step the client through different potential fixes, for example, guaranteeing the power line is connected and turned on. The subsequent stage is to inspire them to play out a reset. On the off chance that it actually isn’t working, you might have to send tech to examine further.

 

Why do enterprises need an IT help desk service?

What are the most common IT issues?

The most well-known IT issues experienced by organizations today involve:

  •       Cyber security (for instance phishing, poor password  cleanliness, programmers and other unapproved admittance to data)
  •       The utilization of obsolete programming and hardware (counting an inability to update and fix programming, not returning gear at the fitting phase of its life cycle, inability to perform other support)
  •       Issues with new technology execution
  •      Data loss from outages, glitches, human errors and digital assaults (remembering an inability to put fitting                    influence assurance for spot to stay away from basic information misfortune from a flood)
  •       Inability to back up important data
  •       Not having an IT procedure set up
  •       Utilizing unlicensed/illicit software

What are the methods of problem- solving strategies?

Problem-solving skills are exceptionally valued in the present labor force. There are a few different critical solving strategies that can be utilized by IT experts and others to track down answers for known issues. These include:

Trial and error: where various arrangements are endeavored again and again until in the end there is a fruitful goal.

Difference reduction: where huge errands are separated into more modest strides to figure out which step will get the nearest to tracking down an answer.

Means-end analysis: where the present situation is contrasted with the outcome that you would like and you distinguish the main dissimilarities between the two conditions.

 

You may also like

Leave a Comment